Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


alergy:akari

Диагностика за алергия причинена от домашни акари

LOINC
Кратко наименованиеМикрокърлежи - d1; d2
Пълно наименование на тестаДиагностика на алергия причинена от микрокърлежи в домашния прах
Мерни единици kUA/L
Методика Fluorescent enzyme immunoassay (FEIA), ImmunoCAP технология
Други имена Dermatophagoides pteronyssinus (d1), Dermatophagoides farinae (d2)
Материал Серум
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Няма специфични изисквания
Референтни стойности <0.35 - отрицателен

Информация за пациенти:

Домашните микрокърлежи не са инсекти: те принадлежат към клас „паякообразни“ (подклас „акари“). Основните видове, отговорни за алергиите са Dermatophagoides pternyssinus и Dermatophagoides farine. Невъзможно е да бъдат видяни с невъоръжено око! Домашните микрокърлежи не са хищници, не хапят, не разпространяват болести и обикновено са безвредни. Могат да бъдат открити в спалното бельо, завивките, тапицериите и килимите. Храната им се състои от човешка и животинска сквама (“мъртва кожа”, остатъци от нокти, косми). Те обаче имат важно значение за възникване на алергиите.

Според СЗО при наличие на пироглифидни кърлежи в количества над 100бр./грам домашен прах съществува риск от сенсибилизация, а при нива над 500бр./гр.домашен прах – е вероятно провокирането на пристъп на бронхиална астма, при пациенти с алергия към акари. Алергията към домашни микрокърлежи е специфично свързана с протеини, намиращи се в изпражненията им и в песъчинки от труповете им. Ето защо, те остават алергогенни дори след смъртта им.

Същност на изследването:

Определят се алерген-специфични IgE в пробата на пациента. Този вид тестове принадлежат към групата на т.нар. in vitro диагностични тестове. Тези тестове се извършват без прякото участие на пациента, т.е. те са напълно безвредни за него, като показателите за алергията се определят в кръвни проби. Препоръчват се в следните случаи:

  • При деца;
  • Когато има опасност кожния тест да предизвика появата на анафилактична реакция (penicilline);
  • При пациенти с кожни болести;
  • При пациенти, чиито физическо или психическо състояние не позволява извършването на кожно-алергични проби (КАП);
  • При пациенти приемащи постоянно: антихистамини, бензодиазепини или кортикостероиди и др.;
  • При разлика в данните от анамнезата и резултатите от КАП;
  • Мониторинг на имунологичния ефект на алерген-специфичната хипосенсибилизация;

Защо и кога се изследва?

Изследването се извършва с цел определяне на специфичния алерген, причинител на оплакванията. Особено препоръчително е изследването да се извърши при пациенти с целогодишни оплаквания, имащи сезонен пик през есента и началото на зимата. Защото през есента и зимата се повишава концентрацията на акарите в дома.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация:

Взема се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. Няма специфични изисквания за подготовка на пациента преди манипулацията.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности:

Резултатите се отчитат като: положителни, респ. отрицателни за наличие на специфични IgE към конкретния алерген.

Често задавани въпроси:

- Чести ли са алергиите към домашни микрокърлежи?

Често пренебрегвани, домашните микрокърлежи са първата и основна причина за отключването на респираторни алергии по света. Те са отговорни за 20% от случаите на алергичен ринит и 10% от случаите с бронхиална астма. Алергията към домашните микрокърлежи се явява невидима заплаха за здравето на пациента и сериозно засяга качество му на живот.

- Трудно ли се поставя диагнозата при алергия към домашни микрокърлежи?

Много често алергията към домашни микрокърлежи се бърка с грип или настинка. Симптомите са повтарящо се кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото и могат да се развият усложнения като отит, синузит, умора и астма. Осем на всеки 10 души, с алергичен ринит, се оплакват от ежедневни симптоми, като често болните прекарват средно 7 години, без да бъдат диагностицирани и лекувани.

- Къде най-често са тези микрокърлежи?

Различни научни съобщения сочат, че в един типичен употребяван матрак могат да се съдържат 100 000-10 000 000 акари. Също така около 10% от теглото на стара възглавница, употребявана средно две години може да бъде съставено от мъртви акари и техните изпражнения!

Информация за лекари

Информация за партьори

alergy/akari.txt · Последна промяна: 2015/07/17 12:47 от milena

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki