Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


biochemistry:elements

Пакет Мед, Цинк, Селен, Йод (Cu, Zn, Se,I)

Кога да се изследваме?

Индикации за изследване са дефицит на отделни микроелементи (най-често поради небалансирана диета, нарушено хранене и абсорбция - малабсорбция, парентерално хранене), който е причина за развитието на някои клинични симптоми и заболявания. Изследването на цинк например има съществено значение за откриване на недоимък при застрашени групи – деца, бременни, при продължително парентерално хранене, обширни изгаряния и за диагнозата на acrodermatitis enteropathica. Главният сигнал за дефицит са прояви като косопад и кожни лезии, трудно заздравяващи рани, податливост към инфекции. При мъже има роля в сперматогенезата и може да бъде рисков фактор за намалена оплодителна способност.

Концентрацията на мед се определя при болест на Wilson – заболяване с натрупване на мед в черния дроб и други тъкани, с прояви на нарушения в походката, тремор, психични и бъбречни увреди. Медта има съществено значение за използването на желязото от организма и оттам в синтезата на хемоглобин, така че при дефицит може да се наблюдават симптоми на анемия. Има данни за връзка между медния дефицит със сърдечносъдови нарушения. Повишени концентрации на мед може да се наблюдават при прием на орални противозачатъчни средства или лечение с естрогени, както и при голям голям брой хронични и остри състояния.

Селен и йод се изследват във връзка с нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Йодът има значение за нормална функция на щитовидната жлеза като в ендемични райони дефицитът му се свързва с развитие на струма (уголемяване на жлезата) и състояния на хипофункция – умора, косопад, наддаване на тегло, суха кожа, депресия, мускулни болки.

Участвайки в състава на ензим, необходим за превръщането на щитовидните хормони, при недоимък на селен се развива картина както при йоден дефицит – хипофункция на щитовидната жлеза. Селенът има роля в антиоксидантната защитна система на оргазнима и намалява образуването на свободни радикали, като има и доказан антиканцерогенен ефект. При болни на парентерално хранене дефицитът му може да доведе до заболявания на сърдечни мускул и слабост на скелетните мускули.

Взема се: Венозна кръв (Епруветка за серум със сепарационен гел). Сутрин до 10:00ч. на гладно. Изисква информация за провеждана субституираща терапия.

biochemistry/elements.txt · Последна промяна: 2024/03/12 12:31 от gancheva

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki