Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


biochemistry:ggt

Гама - ГТ ( GGT )

LOINC 2324-2
Кратко наименование Гама - ГТ
Пълно наименование на тестаАктивност на Гама-Глутамил Трансфераза в серум или плазма
Мерни единици U/L
Методика UV (IFCC)
Други имена Гама - ГТ; γ-ГТ; ГГТ; GGT; Gamma-Glutamyl Transpeptidase; GGTP; Gamma-GT; GTP
Материал Серум или плазма
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Референтни стойности Мъже < 60; Жени < 40

Информация за пациенти

Гама-глутамил трансферазата (ГГТ) е ензим, пренасящ глутамилови остатъци от едни върху други пептиди. Така той участва в преноса на аминокиселини и пептиди през клетъчните мембрани. Затова този ензим е с високи концентрации в структури и органи с интензивен белтъчен синтез и секреция, каквито са чернодробните клетки, жлъчните капиляри, слезка, панкреас, проксимални бъбречни каналчета, простата и др.

Същност на изследването

Измерва се ензимната активност на ГГТ в серум или плазма. Изследването на ГГТ помага за откриване на заболявания на черния дроб и увреждания на жлъчните пътища. Лекарите могат да ползват теста, за да разберат причината за повишението на ензима алкална фосфатаза (АФ), защото повишението на двата ензима АФ и ГГТ насочва към заболяване на жлъчните пътища и някои заболявания на черния дроб, докато самостоятелното покачване на АФ насочва към костно заболяване. Ако ГГТ е в норма при лице с висок резултат за АФ, причината е най-вероятно костно заболяване. ГГТ може да се използва и за скрининг на злоупотреба с алкохол (стойностите на ГГТ са повишени в около 75% от лицата дългосрочна консумация на алкохол).

Защо и кога се изследва?

Обикновено лекарят назначава ГГТ заедно с други тестове за оценка здравословното състояние на даден човек, който има признаци или симптоми, насочващи към заболяване на черния дроб. Някои от симптомите на увреждане на черния дроб включват жълтеница, гадене, повръщане, дискомфорт или болка в корема, пруритус (сърбеж по кожата), умора и др.

ГГТ се увеличава при повечето заболявания, свързани с увреждане на черния дроб или жлъчните пътища, но обикновено не е полезен маркер за разграничаване на различните причини за това увреждане. ГГТ също е полезна при определяне на причината за високата АФ. При хора с анамнеза за злоупотреба с алкохол, които са подложени на лечение, с ГГТ може да се провери, дали лицето спазва стриктно програмата за лечение (дали е прекратило консумацията).

Условия за вземане на материал, подготовка и манипулация

Взема се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно. Важно е също да не се консумира алкохол в рамките на 24 часа преди изследването.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Ниски или нормални резултати за този тест означават, че е малко вероятно да имате заболяване на черния дроб.

Повишени стойности на ГГТ показват, че нещо се случва с черния дроб или жлъчните пътища най-често, но не изясняват какво е то. Като цяло, колкото по-висок е резултатът, толкова по-голяма е увредата. Повишението на ГГТ може да се дължи на:

  • заболяване на черния дроб (хепатит, цироза, засягане на черния дроб от злокачествени процеси и др.);
  • заболяване на жлъчния мехур или жлъчните пътища (жлъчен застой, възпаления на жлъчния мехур или жлъчните пътища и др.);
  • употребата на алкохол (при спиране на алкохолната консумация ГГТ се нормализира след 3-4 седмици);
  • много честа причина е употребата на много лекарства с и без рецепта, включително нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), липидопонижаващи лекарства, антибиотици , хистаминови блокери (използвани за лечение на повишена стомашна киселинност), противогъбични средства, антиконвулсанти, антидепресанти и хормони като тестостерон. Оралните контрацептиви (противозачатъчни хапчета) и клофибрат могат да намалят концентрациите на ГГТ.
  • застойната сърдечна недостатъчност също може да доведе до повишение на ензима.

Често задавани въпроси

Може ли ГГТ се повиши, без да имам никакви оплаквания?

Да, ГГТ е много чувствителен и може да се увеличи и без да имате симптоми. Това повишение може да бъде временно, тогава най-често се дължи на лекарства, които приемате или алкохол погълнат в рамките на 24 часа от теста. Ако другите чернодробни ензими са нормални, Вашият лекар може просто да Ви посъветва да изчакате и след това да повторете теста за ГГТ. Ако стойността на ГГТ е много висока и ако други чернодробни ензими са също повишени, лекарят Ви ще поиска да се направят допълнителни тестове, за да се изясни причината за получените резултати.

Аз съм алкохолик, но съм спрял пиенето. Ще се нормализира ли някога моето ГГТ?

С течение на времето, Вашето ГГТ ще започне да спада от стойностите към момента, когато сте спрели употребата на алкохол до стойности близки до нормата или нормални (зависи от степента на чернодробното увреждане). Това отнема най-малко един месец, а понякога и по-дълго, след напълно прекратяване на консумацията на алкохол. Въздържането от алкохол ще намали шансовете за по-нататъшно увреждане на черния дроб и ще позволи функционалното състояние на органа да се подобри.

Има ли нещо друго, което трябва да знам?

Дори малки количества алкохол, консумирани в рамките на 24 часа от извършване на Вашия тест за ГГТ могат да предизвикат временно увеличение на резултата, особено ако консумирате алкохол редовно.

Пушенето също може да повиши концентрациите на ГГТ.

Нивата на ГГТ се увеличават с възрастта при жените, но не и при мъжете, и винаги са малко по-високи при мъжете, отколкото при жените.

Редица лекарства повишават ГГТ. Увеличението на ензима в тези случаи не говори за увреждане на черния дроб. Моля, информирайте Вашия лекар за всички лекарства, които приемате!

Информация за лекари

Информация за партьори

biochemistry/ggt.txt · Последна промяна: 2019/05/03 15:53 от milena

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki