Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


biochemistry:hdl

Холестерол-HDL ( HDL-Cholesterol )

LOINC 14646-4
Кратко наименованиеHDL-холестерол
Пълно наименование на тестаКонцентрация на Холестерол в липопротеини с висока плътност в серум
Мерни единици mmol/L
Методика Хомогенен ензимен колориметричен метод
Други имена HDL-Cholesterol, High-density Lipoprotein Cholesterol, HDL, HDL-C
Материал Серум или плазма (Li-хепарин)
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Прицелна стойност
Възраст Общи Мъже Жени
0 - ∞ >1.45 >1.45 >1.55

Информация за пациенти

Същност на изследването

HDL-холестеролът има доста названия - (α-холестерол, холестерол на липопротеините с висока плътност, “добър холестерол”). Функция на значителна част от тази фракция липопротеини е извличането на холестерол от тъканите и пренасянето му към черния дроб, където част от него се преработва в жлъчни киселини.

При ниски стойности на HDL-холестерола е нарушена обмяната на липидите в серума. Нарушено е извличането на холестерол от тъканите и пренасянето му към черния дроб.

Приема се, че при стойности на HDL- холестерола в референтните граници, поради извличането на холестерол от тъканите е намален рискът от ранна исхемична сърдечна болест (отрицателен рисков маркер).

Защо и кога се изследва?

Възрастни

HDL-C може да бъде поръчан като част от липидния профил по време на профилактичен преглед. Препоръчва се всички възрастни без рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване (ССЗ) да се изследват на всеки четири до шест години.

Като част от липидния профил, HDL-C може да бъде поръчан като проследяващ тест при високи стойности на общият холестерол или приналичие на един или повече рискови фактори за ССЗ. Основните рискови фактори включват:

 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Нездравословна диета
 • Намалена физическа активност
 • Възраст (мъже >45 г., жени >55 г.)
 • Високо кръвно налягане (хипертония)
 • Фамилна анамнеза за преждевременно сърдечно-съдово заболяване (роднина на възраст <55 г. за мъже и <65 г. за жени)
 • Наличие на сърдечно-съдово заболяване, прекаран инфаркт или инсулт
 • Диабет или преддиабет

Деца и младежи

Скрининг с липиден профил се препоръчва както за деца, така и за възрастни. Децата трябва да бъдат изследвани поне веднъж на възраст между 9 и 11 години и отново на възраст между 17 и 21 години. Както при възрастните, по-често изследване се препоръчва при наличие на рискови фактори или ако скринингът показва, че нивата са над препоръчаните. Някои от рисковите фактори включват фамилна анамнеза за ССЗ или здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане или наднормено тегло. Здравните специалисти могат да поръчат скрининг на липиден профил за деца под 9-годишна възраст, ако родителят има висок холестерол, според Американската академия по педиатрия.

Мониторинг

Американският колеж по кардиология и Американската асоциация по ССЗ препоръчват възрастни, приемащи статини, да изследват липиден профил на гладно 4 до 12 седмици след започване на лечението и след това на всеки 3 до 12 месеца.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взима се Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

През 2002 г. the National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) предоставя насоки за оценка на липидните нивата и препоръки за лечение. През 2013 г. the American College of Cardiology (ACC) и the American Heart Association (AHA) актуализират препоръките за терапия при възрастни.

Въпреки това, използването на актуализираните насоки остава спорно. Мнозина все още използват по-старите насоки от NCEP АТР III за оценка липидните нива и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ):

За възрастни:

 • HDL-C: <1,0 mmol/L за мъже и <1,3 mmol/L за жени, се свързва с повишен риск от ССЗ, независимо от други липсата на други рискови фактори, включително нивото на LDL-C.
 • HDL-C: между 1.0-1.3 mmol/L при мъжете и между 1.3-1.5 mmol/L за жените се свързва със средния риск от ССЗ.
 • HDL-C: >/= 1,55 mmol/L се свързва с нисък риск от ССЗ. Според препоръките на NCEP стойности на HDL холестерола от този порядък са защитни и трябва да се третират като отрицателен рисков фактор. Въпреки това, някои скорошни проучвания показват, че високият HDL-C не във всички случаи е защитен.

За деца и юноши:

 • HDL-C: < 1,04 mmol/L, съществува повишен риск от ССЗ, независимо от други рискови фактори, включително нивото на LDL-C.
 • HDL-C: между 1.04-1.17 mmol/L е гранично.
 • HDL-C: > 1.17 mmol/L приемливо ниво.

Някои лаборатории отчитат съотношение на общия холестерол към HDL-холестерола. Съотношението се получава чрез разделяне на общия холестерол от HDL-холестерола. Например, ако човек има общ холестерол от 5.2 mmol/L и HDL-холестерол 1.3 mmol/L, съотношението ще бъде посочено като 4 (или 4:1). Желаното съотношение е под 5 (5:1), оптималното съотношение е 3,5 (3,5:1). Американската сърдечна асоциация препоръчва да се използват абсолютните стойности за общия холестерол в кръвта и нивата на HDL-холестерол, тъй като те са по-полезни от съотношението при определянето на подходящо лечение за пациентите.

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

biochemistry/hdl.txt · Последна промяна: 2019/05/13 16:17 от milena

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki