Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


biochemistry:holestrol

Холестерол - общ ( Total Cholesterol )

LOINC 14647-2
Кратко наименование Холестерол-общ
Пълно наименование на тестаКонцентрация на общ холестерол в серум или плазма
Мерни единици mmol/L
Методика Ензимен колориметричен метод (CHOD-PAP)
Други имена Холестерол , Total Cholesterol
Материал Серум или плазма (Li-хепарин или К2ЕДТА)
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Референтни стойности
Възраст Общи Мъже Жени
0 - 1 месец 1,60 - 4,00
1 -6 м. 1,80 - 3,80
6 м. - 6 год. 2,00 - 4,90
6 - 15 год. 2,80 - 5,50
15 - 18 год. 2,35 - 6,00 2.35 - 5.30 2.40 - 6.00
18 год. - ∞ < 5,20

Информация за пациенти

Холестеролът е стероид, с много важно значение за живия организъв. Той образува мембраните на клетките във всички органи и тъкани на тялото. Използва се за производство на хормони, които са от съществено значение за развитието, растежа и размножаването. Той е изходен продукт за синтеза на жлъчни киселини, които са необходими за усвояване на хранителните вещества от храната. Тестът за холестерол измерва общия холестерол, който се пренася в кръвта чрез липопротеини.

Същност на изследването

Тестът за общ холестерол се използва самостоятелно или като част от липидния профил, за да се предскаже рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да се вземат решения за това какво лечение може да бъде необходимо, ако има граничен или висок риск. Като част от липидения профил (който включва HDL-C, LDL-C и триглицериди), той може да се използва и за мониториране ефективността на провеждано лечение.

Тъй като високият холестерол се свързва с повишен риск от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения, тестването на холестерола се счита за рутинна част от превантивното здравеопазване.

Резултатите от теста за холестерол и други компоненти на липидния профил се използват заедно с други известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания за разработване на план за лечение и проследяване. Възможностите за лечение могат да включват промени в начина на живот, като хранителен режим или двигателна активност, или медикаментозно понижаване на липидите.

Защо и кога се изследва?

При възрастни:

Тестът за холестерол се препоръчва като скринингов тест за всички възрастни без рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания поне веднъж на всеки четири до шест години. Често се прави във връзка с рутинен физически преглед.

Холестеролът се изследва на по-чести интервали (често няколко пъти годишно), когато човек има един или повече рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. Основните рискови фактори включват:

 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Нездравословна диета
 • Намалена физическа активност
 • Възраст (мъже >45 г., жени >55 г.)
 • Високо кръвно налягане (хипертония)
 • Фамилна анамнеза за преждевременно сърдечно-съдово заболяване (роднина на възраст <55 г. за мъже и <65 г. за жени)
 • Наличие на сърдечно-съдово заболяване, прекаран инфаркт или инсулт
 • Диабет или преддиабет

При деца и младежи:

Скрининг за висок холестерол като част от липидния профил при деца и младежи се препоръчва. Те трябва да бъдат тествани веднъж на възраст между 9 и 11 години, а след това отново на възраст между 17 и 21 години. По-ранен и по-чест скрининг с липиден профил се препоръчва за деца и младежи, които са с повишен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване като възрастни. Някои от рисковите фактори са подобни на тези при възрастни и включват фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане или наднормено тегло.

Високорисковите деца трябва да направят първия си тест за холестерол на възраст между 2 и 8 години, според Американската академия по педиатрия. Деца на възраст под 2 години са твърде малки, за да бъдат тествани. Ако първоначалните резултати не са обезпокоителни, тестът на гладно трябва да се извърши отново след три до пет години.

Мониторинг:

Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчват възрастни, приемащи статини, да провеждат липиден профил на гладно 4 до 12 седмици след започване на лечението и след това на всеки 3 до 12 месеца.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взима се Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум или плазма. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

През 2002 г. the National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) предоставя насоки за оценка на липидните нивата и препоръки за лечение. През 2013 г. the American College of Cardiology (ACC) и the American Heart Association (AHA) актуализират препоръките за терапия при възрастни.

Въпреки това, използването на актуализираните насоки остава спорно. Мнозина все още използват по-старите насоки от NCEP АТР III за оценка липидните нива и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ):

За възрастни, където тестването се извършва за скрининг на риска, резултатите от теста се групират в три категории риск:

 • Холестерол: < 5.18 mmol/L, се счита за желателен и отразява нисък риск от сърдечно заболяване.
 • Холестерол: от 5,18 до 6,18 mmol/L отразява умерен риск. Ако е тестван само холестерол, лекуващият лекар може да поръча липиден профил, за да види дали високият холестерол се дължи на количеството лош холестерол (висок LDL-C) или добър холестерол (висок HDL-C). В зависимост от резултатите от липидния профил (и други рискови фактори), ще бъде взето решение дали лечение, включително промени в начина на живот, е необходимо.
 • Холестерол: >/= 6,22 mmol/L), се счита за висок риск. Уместно е изследване на липиден профил и подходящо лечение.

За деца и юноши:

 • Холестерол: < 4.40 mmol/L) е препоръчителен.
 • Холестерол: 4.40-5.16 mmol/L е граничен.
 • Холестерол: >/= 5,17 mmol/L, се счита за висок.

Често задавани въпроси

Свързан ли е ниският холестерол с някакви заболявания?

Има някои дебати за това дали много ниският холестерол е лош. Холестерол <2.59 mmol/L често се наблюдава при недохранване, чернодробни и онкологични заболявания. Няма доказателства, че ниският холестерол причинява някой от тези проблеми.

Променят ли се стойностите на холестерола по време на бременност?

Холестеролът обикновено е висок по време на бременност. Жените трябва да изчакат поне шест седмици след раждане, за да изследват холестерол.

Има ли лекарства, които повлияват нивата на холестерола?

Лекарства, които повишават нивата на холестерола, са: анаболни стероиди, бета-блокери, епинефрин, орални контрацептиви и витамин D.

Информация за лекари

Информация за партьори

biochemistry/holestrol.txt · Последна промяна: 2019/05/13 12:52 от milena

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki