Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


biochemistry:lipaza

Липаза ( Lipase )

LOINC 3040-3
Кратко наименование Липаза
Пълно наименование на теста Липаза в серум
Мерни единици U/L
Методика Ензимен колориметричен тест
Други имена Lipase
Материал Серум или плазма (Li-хепарин)
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Възраст Общи Мъже Жени
0 - 15 год. до 40,0
15 год. - ∞ до 60,0

Информация за пациенти

Същност на изследването

Липазата е храносмилателен ензим, секретиран главно от панкреаса (задстомашната жлеза) и участващ в разграждането, респ. в усвояването на хранителните мазнини.

Произведената от панкреаса липазата, през панкреасния канал постъпва в началната част на тънките черва, където спомага за разграждането на триглицеридите от храната до мастни киселини.

Липазата обикновено присъства в кръвта в малки количества. Когато клетките на панкреаса са увредени, в кръвта постъпват по-големи количества липаза и водят до повишение на концентрациите в кръвта. Повишениета на липазата в серума е специфичен маркер за остро панкреасно увреждане – остър панкреатит (остро възпаление на панкреаса). Повишени стойности на ензима могат да се наблюдават и при други болести на панкреаса.

Липазата често се назначава заедно с амилаза за откриване на панкреасни заболявания. Докато амилазата е чувствителна за откриване на панкреасни заболявания, тя не е специфична. Това означава, че повишеното ниво на амилаза може да означава проблем, но причината може да не е свързана с панкреаса. Липазата, от друга страна, е по-специфична от амилазата при заболявания на панкреаса, особено при остър панкреатит. Повишената липаза обикновено показва проблем с панкреаса. Оценяването на резултатите от двете изследвания заедно помага за диагностициране или изключване на панкреатит и други състояния.

Защо и кога се изследва?

Индикации за изследване на липаза са симптоми на остър панкреатит или съмнение за друго панкреасно заболяване, като:

  • Силна болка в горната част на корема, която се излъчва към гърба и се засилва след хранене
  • Повишена температура
  • Загуба на апетит
  • Гадене, повръщане
  • Пожълтяване на очите или кожата (жълтеница)
  • Учестен пулс
  • Стеаторея - кашави, мазни изпражнения, с неприятна миризма

Показателят може да се използва за проследяване на панкреасни заболявания.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взема се Венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно. В случай на спешност кръв може да се вземе по всяко време на деня.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Повишение на липазата се наблюдава при:

  • Остър панкреатит - нивата на липаза често са много високи, 3-10 пъти по-високи от горната референтна граница. Повишението на ензима има характерна динамика: покачване в рамките на 3-6 часа след остър пристъп, пик на 24-я час и остават повишени до 8-14 дни. Нивата на липазата не могат да се използват за определяне на тежестта на острия панкреатит.
  • Други заболявания - обструкция на панкреасния канал, рак на панкреаса и други панкреасни заболявания, както и при възпаление на жлъчния мехур или бъбречно заболяване.

Ниското ниво на липаза в кръвта може да показва трайно увреждане на липаза-продуциращите клетки в панкреаса. Това може да се случи при хронични заболявания, които засягат панкреаса, като кистозна фиброза.

Често задавани въпроси

Само панкреасът ли синтезира този ензим?

Панкреасът е основният източник на липаза, но клетките в други области на тялото, включени в храносмилането и усвояването на хранителни вещества, също произвеждат липаза, включително тези на езика, стомаха и черния дроб.

Може ли приемът на някои лекарства да повиши нивото на липазата?

Лекарствата, които могат да повишат нивата на липаза, включват лекарства за болка като кодеин, индометацин и морфин, противозачатъчни хапчета, тиазидни диуретици, холинергични медикаменти и други.

Информация за лекари

Информация за партьори

biochemistry/lipaza.txt · Последна промяна: 2019/05/11 10:29 от milena

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki