Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


cancer:ca_125

CA 125

СА 125

СА 125 е туморен маркер, насочен към яйчниковите карциноми. По своята структура е глюкопротеин, който произлиза от Мюлеровия канал: фалопиевите тръби, ендоцервикса и горната част на влагалището и мезотелните клетки: плевра, перикард, перитонеум.

СА 125 се използва най-вече за проследяване ефекта от провежданата терапия след диагностициран карцином на яйчника и за ранно откриване на рецидив на заболяването.<note important>Не се ползва за скрининг</note>

CA125 е един от туморните маркери, които дават висок брой фалшиво-положителни резултати. Завишени над референтната стойност резултати се получават при:

  • По време на оулаторния пик, менструация, бременност;
  • Бъбречната недостатъчност, чернодробните заболявания (до 10Х над горната реф.гр.);
  • Изливи в телесните кухини – плевралните, перикарда, коремната кухина (до 20Х, а при асцит до 50-100Х над горната реф.гр.);
  • Заболявания със задържане на течности - нефрозен синдром и др.;
  • Гинекологични заболявания - ендометриоза, миома, кисти на яйчниците, аднексит, възпалителни заболявания в малкия таз и др.;
  • Други карциноми - ендометриален или белодробен рак, както и при метастази в мезотелиума;
  • Инфекциозни и неинфекциозни белодробни, автоимунни, кардиологични заболявания и др.;

Чувствителността при диагнозaта и диференциалната диагноза на абдоминални туморни маси се подобрява при едновременното изследване на СА 125 и НЕ 4, с изчисление на ROMA риска.

За изследването се взема венозна или капилярна кръв, до 28 дни след провеждана химиотерапия или операции увреждащи перитонеума. При изпращане на серум е необходимо около 1 ml при стандарни условия за транспорт.

Референтни стойности: < 35 U/mL. ( Посочените референтни граници се отнасят за изследвания извършени в Лаборатория Цибалаб )

cancer/ca_125.txt · Последна промяна: 2014/03/06 16:03 от cibalab

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki