Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


hormones:cortizol

Cortizol

LOINC 14675-3
Кратко наименованиеКортизол
Пълно наименование на тестаКонцентрация на кортизола в серум или плазма
Мерни единици nmol/L
Методика Имунохимичен - CLIA
Други имена Cortisol, Кортизол
Материал Серум или плазма
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно в 8 часа или по схема, предписана от лекар
Референтни стойности сутрин - 7ч. до 10ч. 124 до 662
Референтни стойности след обяд - 15ч. до 19ч. 50 до 180

Информация за пациенти

Същност на изследването

Кортизолът е стероиден хормон глюкокортикоид, който се синтезира в кората на надбъбречните жлези. Секрецията на глюкокортикоидите (кортизола) се стимулира от хипофизния хормон АКТХ. Кортизолът е известен още като стресов хормон, тъй като стойностите му се повишават в състояние на стрес. Нормално нивата му са най-високи сутрин между 6 и 8 часа, а през деня постепенно намаляват и достигат най-ниска стойност към полунощ. За целите на диагностиката на нарушения в този ритъм, може да се изследват две проби -сутрин в 8 часа и след обяд в 16 часа.

Защо и кога се изследва?

Кортизолът има анаболни и катаболни функции в организма. Участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. Регулира функцията на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане и др. При нормални нива кортизолът има полезени за организма ефекти като: подобрява паметта и способността за концентрация; значително понижава чувствителността към болка; участва активно в процесите за поддържане на постоянството на вътрешната течна среда и т.н., особено в условия на стрес. Изследване на кортизола е необходимо за изясняване на състоянията на хипер- и хопокортицизъм или за установяване на по-честите, дискретни нарушения в „ритъма“ на кортизоловата секреция.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взима се Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно или по схемата предписана от лекаря, след покой от поне 10 минути в легнало положение. При изследване на кортизолов ритъм същото важи и за пробата в 16 часа.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Когато нивото на кортизола е повишено за по-продължителен период, това води до редица нежелани последици: нарушени познавателни способности; повишение в нивото на кръвната захар; повишено кръвно налягане; понижен имунитет; забавяне процесите на зарастване на рани; увеличение и преразпределение по характерен начин на мастната тъкан; нарушения в мастния профил; намаление на мускулната тъкан; редукция на костната плътност и развитие на остеопороза; и др. Ниските нива на кортизола също са свързани с неблагоприятни за организма ефекти.

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Изследването на кортизол като функционален тест в Цибалаб се прави в часовете: 8 сутрин и 16 часа след обяд.

Информация за партьори

.

hormones/cortizol.txt · Последна промяна: 2016/11/29 13:01 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki