Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


hormones:fsh

FSH

FSH (Фоликуло стимулиращ хормон)

FSH заедно със LH (Лутеинизиращ хормон), принадлежат към гонадотропната група хормони. FSH и LH регулират и стимулират растежа и функцията на половите жлези (яйчници при жените и тестиси при мъжете) като действат синергично.

При жени, гонадотропните хормони като част от системата хипоталамус–хипофиза–яйчник регулират менстуралният цикъл.

LH и FSH се освобождават пулсиращо от гонадотропните клетки на предния дял на хипофизата. Нивата на LH и FSH, циркулиращи в кръвообращението се контролират от стероидните хормони на половите жлези, по механизма на отрицателната обратна връзка с хипоталамуса. В яйчниците FSH, заедно с LH, стимулират растежа и зреенето на фоликула и оттук биосинтезата на естрогени във фоликулите. Нивата на FSH достигат пик в средата на цикъла, въпреки че имат по–ниски стойности в сравнение с нивата на LH в същия период. Поради промяна на яйчниковата функция и намалената естрогенна секреция, високи концентрации на FSH се установяват по време на менопаузата. В тестисите FSH стимулира Sertoli-евите клетки, респ. сперматогенезата и продукцията на андроген, свързващия белтък. Нивата на LH и FSH при мъжете са ниски и в сравнително постоянни количества, концентрациите им рязко нарастват, ако функцията на тестисите бъде преустановена, напр. след орхиектомия.

Определянето на концентрацията на FSH се препоръчва за изясняване на дисфункция, свързана с оста хипоталамус–хипофиза–полови жлези (яйчник/тестис). Определянето на концентрацията на FSH, съвместно с определянето на концентрацията на LH е препоръчително да бъде извършено при следните индикации: конгенитални болести, съпроводени с хормонални нарушения; поликистозни яйчници; аменорея; менопауза; при мъже с азоспермия.

hormones/fsh.txt · Последна промяна: 2012/10/15 14:29 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki