Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


immunology:haptoglobin

Хаптоглобин (Haptoglobin)

Същност на изследването

Този тест измерва количеството на хаптоглобина в кръвта. Хаптоглобинът е протеин, синтезиран в черния дроб. Неговата функция се състои в това да свързва свободни хемоглобинови молекули в кръвта. Образуваният комплекс се елиминира от клетки на ретикуло-ендотелната система. Така хаптоглобинът блокира загубата на свободен хемоглобин през бъбреците и помага за рециклиране на хемоглобиновото желязо.

Хемоглобинът (Hb) е желязо-съдържащ протеинов комплекс, който пренася кислород в тялото. Намира се в червените кръвни клетки (RBC или еритроцити). Когато голям брой еритроцити се унищожават хаптоглобиновата концентрация в кръвта временно намалява.

Повишено унищожаване на RBC (хемолиза) може да се дължи на наследствени или придобити причини, като посттрансфузионна реакция, някои лекарства или механично разрушаване, което може да се наблюдава при някои протезни сърдечни клапи. Това може да доведе до хемолитична анемия. Хората с хемолитична анемия развиват симптоми като умора, слабост, недостиг на въздух, бледост на кожата или жълтеница.

Защо се изследва?

За да помогне при откриване и оценка на хемолитична анемия.

Кога се изследва?

Когато имате признаци и симптоми, за които лекуващият лекар смята, че може да се дължат на разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия).

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взема се венозна кръв. Сутрин до 10:00ч. на гладно. Задължително ЕГН. Изисква се информация за прием на медикаменти, съдържащи мед и желязо.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Отклонение от нормалните стойности маже да се очаква, когато са налични симптоми и признаци на хемолитична анемия, като бледост, отпадналост, жълтеница, а понякога и потъмняване на урината.

  • При хемолитична анемия (т.нар вътресъдови хемолиза) нивото на хаптоглобин намалява, заедно с увеличен брой на ретикулоцитите и намалени RBC, хемоглобин и хематокрит.
  • При т.нар екстраваскуларна хемолиза (RBC разрушаване може да има в органи като далака и черния дроб) хемоглобин не се освобождава в кръвния поток, хаптоглобина не се консумира и остава в нормално ниво, броят на ретикулоцитите се увеличава.
  • Ако концентрацията на хаптоглобин е нормална и броят на ретикулоцитите не се увеличава, то вероятно наблюдаваната анемия не се дължи на разрушаване на RBC.
  • Ако хаптоглобинът намалява, без признаци на хемолитична анемия, тогава е възможно черният дроб да не произвежда достатъчно количество хаптоглобин. Може да се потърси чернодробно заболяване.

Хаптоглобин е „белтък на острата фаза“. Това означава, че се увеличава при много възпалителни и инфекциозни заболявания. Тестване на хаптоглобин по принцип не се използва, за да помогне при диагностицирането или проследяване тези състояния, но те може да усложнят тълкуването на резултатите от теста. Нивата на хаптоглобин могат да бъдат засегнати от масивна кръвозагуба и от състояния, свързани с нарушена бъбречна функция. Ако нивото на хаптоглобин е ниско или неочаквано високо изследването трябва да се повтори по-късно за по-добра оценка на динамиката.

Често задавани въпроси

Може ли този тест да помогне за установяване на причините за вътресъдова хемолиза? Изследването на хаптоглобин помага да се разграничи хемолитична анемия от останалите видове анемични синдроми, но не може да се използва за диагностициране на причината за хемолизата.

Какви други лабораторни изследвания може да се направят при подозрение за хемолитична анемия? При необичайно ниски RBC, хемоглобин и/или хематокрит тестът за хаптоглобин може да се поръча заедно с LDH, брой на ретикулоцитите, морфология на еритроцити. Тъй като жълтеница и потъмняване на урината може да са свързани и с чернодробно заболяване, за изключването му е препоръчително изследването да се съчетае с определяне на билирубин (за оценка функцията на черния дроб). Ако наскоро е имало кръвопреливане и се подозира, че може да има има реакция в следствие на това, се препоръчва директен антиглобулинов тест.

Ако нивото хаптоглобин намалява, кога то ще се върне към нормалното?

Това зависи от причината за намалението. Ако то се дължи на остра хемолиза, каето може да се види при реакция на кръвопреливане, нивото на хаптоглобин се възстановява след като кръвта на донора се елиминира от кръвообращението. При хронична хемолиза концентрацията трябва да се върне към нормалната, когато основното заболяване бъде овладяно. Ако намалената концентрация на хаптоглобина се дължи на намалено производство, поради заболяване на черния дроб, нивата могат да продължат да бъдат по-ниски от нормалното за дълго време.

Информация за лекари

Лекарства, които могат да повишат хаптоглобина включват андрогени и кортикостероиди. Лекарства, които могат да намалят концентрацията на хаптоглобин са изониазид, хинидин, стрептомицин, противозачатъчни таблетки.

Информация за партьори

immunology/haptoglobin.txt · Последна промяна: 2016/04/06 11:50 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki