Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


lekarstvfeno_monitorirane:vitb1

Витамин В1

LOINC 32554-8
Кратко наименованиеВитамин В1
Пълно наименование на тестаВитамин B1 ( Vit. B1 )
Мерни единици nmol/l
Методика Ultra HPLC with quadrupole mass detection (LC-MS/MS)
Други имена Витамин B1 ( Vit. B1 )
Материал EDTA
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Референтни стойности 66.50 - 200.00

Информация за пациенти

Същност на изследването

Тиаминът (витамин B1) е наречен за първи път „ анти- Бери-Бери фактор “ през 1926 г., което има историческа стойност поради много ранното описание на бери-бери в китайските медицински текстове, още през 2697 г. пр.н.е. Тиаминът действа като коензим в реакциите на декарбоксилиране в основните въглехидратни пътища и в метаболизма на аминокиселините с разклонена верига. Бързо се абсорбира от храната в тънките черва и се екскретира с урината. Тиаминът се намира в по-големи количества в хранителни продукти като мая, бобови растения, свинско месо, ориз и зърнени култури. Млечните продукти, плодовете и зеленчуците са лоши източници на тиамин. Молекулата на тиамин се денатурира при високо pH и високи температури. Следователно готвенето, печенето и консервирането на някои храни, както и пастьоризацията могат да унищожат тиамина. Тиаминът е основен витамин, необходим за въглехидратния метаболизъм, мозъчната функция и миелинизацията на периферните нерви. Дефицитът на тиамин се свързва с три разстройства: Бери-Бери (инфантилна и възрастна), Синдром на Wernicke-Korsakoff и Синдром на Leigh.

Защо и кога се изследва?

Клиничното състояние, свързано с хроничен дефицит на тиамин, е Бери-Бери. Въпреки че обикновено се среща рядко в слабо развитите страни по света, Бери-Бери може да се открие и в развитите страни, сред хора с хроничен алкохолизъм. Намаленият прием, влошената абсорбция и повишените изисквания изглежда играят роля в развитието на дефицит на тиамин при хора с алкохолизъм. Препоръчителната дневна доза ( RDA ) на тиамин е 1,2 mg/ден за мъже и 1,1 mg/ден за жени.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

  • Взема се пълна кръв с EDTA, (лилава капачка). Ако пациентът има ПКК, СУЕ или друг вид анализ от К2 EDTA, за анализа на витамините се взема отделна епруветка.
  • Епруветката се завива в непрозрачно фолио (хартия, кутия или др.), пробата е фоточувствителна!
  • Епруветката с цялостна кръв се замразява! Анализът се извършва в хемолизат, а не в плазма!

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

lekarstvfeno_monitorirane/vitb1.txt · Последна промяна: 2023/01/24 08:40 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki