Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


lekarstvfeno_monitorirane:vitb2

Витамин В2

LOINC 73723-9
Кратко наименованиеВитамин В2
Пълно наименование на тестаВитамин B2 ( Vit. B2 )
Мерни единици nmol/l
Методика Ultra HPLC with quadrupole mass detection (LC-MS/MS)
Други имена Витамин B2 ( Vit. B2 )
Материал EDTA
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин, на гладно или по схема, предписана от лекар
Референтни стойности 260.00 - 390.00

Информация за пациенти

Същност на изследването

Рибофлавин (витамин B2), е един от водоразтворимите витамини. Синтезира се в растения и микроорганизми и се среща естествено в три форми: физиологично неактивен рибофлавин и физиологично активни коензими флавин мононуклеотид (FMN) и флавин аденин динуклеотид (FAD). Последният съставлява около 90% от общия рибофлавин в цяла кръв. Поради способността си да пренасят електрони, FAD и FMN са от съществено значение за преноса на протони в дихателната верига, за дехидратацията на мастни киселини, окислителното дезаминиране на аминокиселините и за други редокс процеси. Приетия с храната рибофлавин се абсорбира в тънките черва. Запасите в тялото на добре хранен човек са достатъчни за предотвратяване на дефицит на рибофлавин за 5 месеца. Излишният рибофлавин се екскретира в урината и няма токсичност. Храните с високо съдържание на рибофлавин включват мляко, черен дроб, яйца, месо и листни зеленчуци.

Защо и кога се изследва?

Дефицитът на рибофлавин възниква при хранителни дефицити, алкохолизъм, хронична диария и малабсорбция. Някои лекарства са антагонисти на действието или метаболизма на рибофлавин, включително фенотиазин, орални контрацептиви и трициклични антидепресанти. Дневната доза на рибофлавин е 1,3 mg/ден за мъже и 1,1 mg/ден за жени.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

  • Взема се пълна кръв с EDTA, (лилава капачка). Ако пациентът има ПКК, СУЕ или друг вид анализ от К2 EDTA, за анализа на витамините се взема отделна епруветка.
  • Епруветката се завива в непрозрачно фолио (хартия, кутия или др.), пробата е фоточувствителна!
  • Епруветката с цялостна кръв се замразява! Анализът се извършва в хемолизат, а не в плазма!
  • Сутрин на гладно.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Намалено количество - пациенти с анорексия нервоза, лица които избягват млечни продукти (непоносимост към лактоза), тъй като млечните продукти са добър източник на рибофлавин пациенти със синдроми на малабсорбция като цьолиакия, злокачествени заболявания и синдром на късото черво. Редки вродени грешки на метаболизма, при които има дефект в синтеза на рибофлавин. Дългосрочна употреба на фенобарбитал и други барбитурати, което може да доведе до окисление на рибофлавин и да наруши неговата функция.

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

lekarstvfeno_monitorirane/vitb2.txt · Последна промяна: 2023/01/24 08:40 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki