Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


micro:garlo

Гърлен секрет

Изследване за наличие на патогенна флората в гърлото, включително и за гъбички. Материал за микробиологичното изследване трябва да се вземе преди началото на антибактериална терапия. Секретът се взема от лекар специалист. Взима се сутрин на гладно, по възможност без хигиена на устната кухина и/или съответно ако са се хранили, с интервал от 2-3 часа след храна. При контролно изследване секрет се взема поне 2-3 дни след края на антибиотичния курс. Обикновенно се изработва за два-три дни в зависимист от растежа и вида на микроорганизмите, необходимоста от антибиограма и евнтуалното наличие на гъбички. Важно е да се знае, че в устната кухина винаги има микроорганизми - нормалната флора на човешкия организъм, поради което се налага по-дълга процедура по изолиране на евентуални патогени.

Важно:дори и да има изолиран причинител с антибиограма на Вашия резултат, не предприемайте антибиотично лечение без лекарска консултация.

Изследването на гърлен секрет за наличие на β-хемолитични Стрептококи гр.А (скарлатина) може да бъде извършено и посредством имунохроматографски тест, който дава информация за наличието или отсъствието на причинителя. Подходящ е за скрининг при деца, които са били в контакт с болни. Резултат от изследването се получава до 3 работни дни.

micro/garlo.txt · Последна промяна: 2024/01/08 15:07 от gancheva

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki