Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


pcr:a_pneumonia

Атипични пневмонии

LOINC
Кратко наименованиеАтипични пневмонии
Пълно наименование на тестаДНК тест за определяне на Chlamydophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophilla
Мерни единици Не се прилага
Методика PCR
Други имена
Материал Храчка, бронхо-алвеоларен лаваж, ендотрахелани аспирати, назофарингеални аспирати, назо- и орофарингеални секрети
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане
Референтни стойности Не се прилага

Информация за пациенти

Същност на изследването

Атипичните пневмонии са бактериална инфекция на горните и долните дихателни пътища. Някои хора с атипична пневмония дори не осъзнават, че имат такава, защото симптомите са толкова леки, че могат да останат незабелязани. Те могат да се чувстват достатъчно добре, за да се справят с ежедневието си. Обикновено този тип пневмония не изисква почивка или хоспитализация като други форми на пневмония.

Терминът „атипичен“ е използван при микоплазмена пневмония, след като е установено, че бактериите, които я причиняват, са резистентни към пеницилин и някои други антимикробни агенти (бета-лактами), които са ефективни срещу пневмококова пневмония. Това е свързано с отсъствието на твърда клетъчна стена в микоплазмената бактерия. Според консенсуса на Американската и Европейската асоциации по инфекциозни болести при лечението на пневмониите, придобити в обществото (ППО) се набляга на доказването на етиологичния причинител. Тъй като антибиотичното лечение при тези инфекции е специфично, диагностиката е от изключително значение.

Има 3 вида атипична пневмония. Те включват:

  • Mycoplasma pneumoniae: Този вид пневмония се причинява от малки бактерии, наречени Mycoplasma pneumoniae. Обикновено той е по-лек от други видове, като пневмококова пневмония. Децата и възрастните, които са заразени, често показват симптоми, наподобяващи симптомите на настинка или грип, като кашлица, кихане и лека треска. Като цяло, хората с микоплазмена пневмония не трябва да бъдат хоспитализирани. Понякога обаче инфекцията може да предизвика по-сериозни усложнения, които изискват лечение.
  • Chlamydophila pneumonia: Това е респираторно заболяване, причинено от бактерията Chlamydophila (или Chlamydia) pneumoniae, която е облигатен вътреклетъчен микроорганизъм, който причинява около 10-20% от пневмониите, придобити в обществото, 20% от острите бронхити при възрастни. Причинява също фарингит и синуити а също така може да отключи и астма. Повечето от инфекциите са субклинични. Децата в училищна възраст са изложени на най-голям риск за този тип.
  • Legionella pneumonia (Легионерска болест): Това е респираторна инфекция, причинена от бактерии Legionella pneumophila. За разлика от другите форми на атипична пневмония, тя не се разпространява чрез контакт човек-човек. Причинителят е разпространен повсеместно, като механизма на предаване на инфекцията е аерогенен. Основно значение за разпространение на инфекцията имат съоръженията генериращи водни аерозоли. Легионерската болест е по-сериозна от други видове атипична пневмония. В някои случаи това може да доведе до дихателна недостатъчност и смърт.

Детекцията на Мусорlasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila се осъществява с PCR тест.

Защо и кога се изследва?

Микоплазмената пневмония се среща най-често сред индивиди под 40 годишна възраст и особено при деца в училищна възраст, като инфекцията по-лесно се разпространява в колективи. След инкубационен период от 10 - 20 дни се появяват персистираща кашлица, температура и главоболие. Освен общите симптоми се развива първична атипична пневмония в около 70% от серологично диагностицираните инфекции. Клинично може да протече като интерстициална пневмония или трахеобронхит. Инфекциите с Мусорlasma pneumoniae са асимптоматични в 20% от случаите. Инфекциите с Мусорlasma pneumoniae причиняват около 10% от пневмониите придобити в обществото и ARDS (остър респираторен дистрес синдром). Тъй като антибиотичното лечение при тези инфекции е специфично (не могат да се използват бета-лактамни антибиотици), бързата и точна диагностика е от изключително значение.

Legionella pneumophila може да се прояви в две клинични форми - Легионерска болест и Понтиак треска. Легионерската болест е тежка форма на пневмония, клинично неотличима от другите пневмонии, докато Понтиак треската протича като грипоподобно заболяване.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Chlamydia pneumoniae, Мусорlasma pneumoniae и Legionella pneumophila се доказват от материали от дихателни пътища:

  • ендотрахеални аспирати
  • бронхоалвеоларен лаваж или храчка
  • назо- или орофарингеален секрет
  • назофарингеални аспирати

Материалите за изследване се вземат максимално бързо след появата на клиничните симптоми - максимум 24 до 48 часа след началото на заболяването.

Аспиратите се вземат с катетър.

При вземане на секрет се използват само дакронови тампони или такива с връх от изкуствена материя.

Не се използват памучни тампони, тампони с калциев алгинат или с дървена дръжка.

Изолирането на материалите взети с тампон трябва да стане в максимално кратки срокове. П робите за ДНК PCR тест, които не могат да бъдат доставени в срок до два часа от пробовземането се препоръчва използването на транспортна среда.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

не се прилага

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

pcr/a_pneumonia.txt · Последна промяна: 2019/06/10 15:10 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki