Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


pcr:koklush

Определяне на Bordetella pertussis/ Bordetella parapertussis

LOINC
Кратко наименованиеB. pertussis/B. parapertussis PCR
Пълно наименование на тестаДНК детекция на Bordetella pertussis/ parapertussis
Мерни единици неприложимо
Методика PCR
Други имена Коклюш ДНК
Материал Назофарингеален секрет, назофарингеален аспират
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сектер взет със терилен тампон – сух или в течна транспортна среда , назофарингеален аспират в стерилен контейнер
Референтни стойности Не се прилага

Информация за пациенти

Същност на изследването

Коклюш или магарешка кашлица е остра бактериална инфекция, която засяга дихателната и нервната система и протича с мъчителни спастични кашлични пристъпи. Тя се причинява от грам-отрицателна капсулирана кокобактерия Bordella pertussis. Новородени и кърмачета, особено под 3-месечна възраст, са изложени на по-висок риск да страдат от тежко заболяване, хоспитализация и дори фатален изход. Предотвратява се с ваксина. Коклюшната ваксина е част от ваксината Дифтеткок (дифтерия, тетанус, коклюш). Инфекцията се проявява най-вече при деца на възраст под една година, когато те не са имунизирани, или деца с избледнял имунитет, обикновено на възраст между 11 и 18 години. Признаците и симптомите са подобни на обикновена настинка: хрема, кихане, кашлица и нискостепенна треска. Други, по-малко разпространени видове Bordetella, като Bordetella parapertussis, Bordetella holmesii и Bordetella bronchiseptica, също могат да причинят заболяване, подобно на коклюш. Паракоклюшът (причинител Bordetella parapertussis) причинява подобни на коклюш симптоми, но с по-лека клинична изява. Ваксинацията срещу коклюш не предпазва от инфекция с паракоклюш.

Защо и кога се изследва?

През последните години и въпреки обширните програми за ваксинация, в целия свят е документирано възраждането на магарешка кашлица. Едно от възможните обяснения може да бъде замяната на B. pertussis с други видове Bordetella. Този факт подчертава необходимостта от използване на точни методи за диагностика, способни да идентифицират етиологичния причинител на болестта. Точната идентификация на нивото на видовете е важна не само от клинична гледна точка, за да се избере най-подходящото антибиотично лечение, но и за здравни обществени цели, тъй като неправилната диагноза на видовете Bordetella може да доведе до неправилна оценка на ефективността на ваксината срещу коклюш. Коклюшът продължава да се разпространява дори в популации, където се постига високо покритие от ваксинация на кърмачета и деца, тъй като защитата след естествена инфекция намалява след 10 до 15 години, а защитата след ваксинацията продължава от 6 до 10 години

Коклюшът и паракоклюшът са силно заразни респираторни инфекции, засягащи всички възрастови групи от населението. Препоръчително е пациентите с тежка, пристъпна кашлица или контактни на инфектирани, дори и без клинични прояви, да се изследват чрез ДНК-анализ за причинителите.

Препоръчително е при наличие на родилки и новородени възрастните в най-близък контакт с тях да бъдат изследвани за носителство на Bordetella pertussis (коклюш).

При някои пациенти във връзка с приложените ваксинации заболяването от коклюш може да протече по-леко и нетипично, или дори безсимптомно. Така тези групи се превръщат в резервоар и източник на инфекция за новородените. Това налага необходимостта от точна, високо-специфична и бърза диагностика, от която зависи и правилното антибиотично лечение.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Изследва се заден назофарингеален секрет или назофарингеален аспират, взет със стерилен дакронов тампон, който е най-добре да бъде взет сутрин на гладно или поне 3-4 часа след нахранване. Памучни тампони не са подходящи. Не трябва да се вземат тампони на гърлото или предни назални тампони, тъй като бактериите B. pertussis се прикрепят главно към ресничестият епител в носоглътката.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

не се прилага

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

pcr/koklush.txt · Последна промяна: 2019/08/08 14:49 от admin

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki